spyware

warning: Creating default object from empty value in /var/www/clients/client37937/web63640/web/modules/taxonomy/taxonomy.module on line 1364.

Spyware en dergelijke

De laatste jaren word ik regelmatig gevraagd om iemands computer te onderzoeken omdat deze niet meer naar behoren functioneert. De meestgehoorde klachten zijn dat de computer zeer traag werkt, dat er voortdurend advertenties verschijnen of dat de gebruiker door een provider/vriend op de hoogte werd gebracht dat hij virussen verspreidt. Mijn raad voor dergelijke problemen staat hieronder samengevat (om te vermijden dat ik het nog maar een keer moet herhalen)

Neem eerst een backup van je belangrijke documenten (op CD, DVD of Externe Harde schijf) of mail ze naar één of ander account waar je ze tijdelijk kan bewaren.

Download en installeer (en gebruik) Firefox (http://www.mozilla-europe.org/nl/products/firefox/) ipv Internet Explorer. De browser Firefox is volledig gratis en de meeste gebruikers merken weinig verschil op met Internet Explorer. Omdat de meeste spyware specifiek gericht is op Internet Explorer, worden door het gebruik van Firefox de meeste problemen voorkomen. Er zijn sommige sites die specifiek ontwikkeld werden voor Internet Explorer en die niet zo mooi worden weergegeven in Firefox, maar het aantal van dergelijke sites is zeer beperkt.

Na de installatie van Firefox kan je starten met het echte opkuiswerk:

-Indien je een virusscanner hebt geinstalleerd, kijk dan of deze nog up to date is en scan je computer. Laat de scanner eventuele virussen verwijderen of in quarantaine plaatsen.

-Installeer Adaware (http://www.lavasoftusa.com/). Dit programma herkent een heleboel Spyware. Laat het een keer je computer scannen en eventuele spyware verwijderen. Start daarna je computer opnieuw op en laat Adaware opnieuw scannen.

-Installeer Spybot Search and Destroy (http://www.download.com/Spybot-Search-Destroy/3000-8022_4-10122137.html). Volg dezelfde instructies als voor Adaware.

Door de combinatie van bovenstaande programma's kan je al de meeste spyware verwijderen. Mocht het hiermee nog niet lukken, dan mag je altijd langskomen.

Om je computer sneller te maken, kan het ook nuttig zijn om deze af en toe te defragmenteren. Dit zorgt er voor dat grote bestanden weer als één geheel op de harde schijf staan in plaats van verspreid over de hele schijf. Meer informatie over defragmentatie kan je vinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Defragmentatie. Bij windows kan je best defragmenteren door op 'Deze Computer' te klikken, dan met rechts op de letter van je harde schijf te klikken en vervolgens 'Eigenschappen' te selecteren. Vervolgens ga je naar het tabblad 'Extra', waarna je kan kiezen om het defragmenteren uit te voeren.

Inhoud syndiceren