Blog van johan

Nieuw gastbook

Blijkbaar werkt onze gastenboek al een tijdje niet meer. Ik heb deze een tiental jaar geleden aangemaakt in flash van Macromedia. De bezoekers konden toen zelf online een tekening maken en deze insturen. De individuele punten van elke tekening werden naar een MySQL database doorgestuurd via PHP en omgekeerd werd er uit deze database weer tekeningen gegenereerd.

De voorbije jaren hebben de meeste browsers echter geen ondersteuning meer voor Flash en dus werkt onze guestboek niet meer. Tijd om een nieuwe gastenboek te maken, maar het is ondertussen bijna tien jaar geleden dat ik nog met HTML en PHP heb gespeeld... ik ga me komende periode even verdiepen in HTML5 om te kijken of ik iets nieuw kan creëren.

Tevens heb ik gemerkt dat er een reeks errors zijn op de website - tabellen van mysql die niet meer werken. Dit zal eveneens moeten gecorrigeerd worden en dan denk ik dat ik dat ik eveneens Drupal zal moeten updaten. Na 10 jaar lopen we blijkbaar een hele reeks verbeteringen achter - drupal zit momenteel al aan versie 8.5.3 en ik draai momenteel nog de middeleeuwse variant ervan.

Leds: deel 2

Na de goede ervaring met het installeren van de witte leds, zijn we nu gestart met de aankopen voor de kleuren leds.

Onderdelen die ik nodig heb voor RGB controlesysteem :

 •  Een controller

  Chromoflex controller: aanbevolen om kleuren van RGB-leds aan te sturen: 40 euro
  http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/150000-174999/154998-an-01-nl-besturing_RGB_chromoflex.pdf

 • Deze is reeds aangekomen en lijkt uitstekend te werken, door draadjes tegen elkaar te houden slaag ik erin om één van de acht programma's te selecteren voor kleurverandering. Ik slaag er wel niet in om een bepaalde kleur vast te zetten, wat hopelijk ook wel mogelijk zou moeten zijn (Het is zeker mogelijk in combinatie met aansturing vanaf de pc of IR remote, maar hopelijk ook zonder)

 • RGB superflux leds

 •  

 • Gras zaaien

  Onze tuin moet nog aangelegd worden: ongeveer 500m² waar we nog gras op moeten zaaien of grasmatten leggen.

  Enkele sites met meer informatie

  http://www.tuinadvies.be/tuinaanleg_gras_zaaien.htm

  http://www.netonline.be/wonen/detail.asp?id=639

   

  Wanneer:

  Blijkbaar is het best om in het najaar te zaaien maar het voorjaar moet ook nog lukken:

  Tussen 15 april en 15 mei, maar tijdens deze periode lopen de zaden het risico om verstikt te worden door onkruiden . Zorgen dat het niet te koud meer is en best dat er regen volgt.

  Gras zaaien of Grasmatten:

  Gras zaaien : is goedkoper dan grasmatten, maar duurt even voor je er kan op lopen. Je hebt ongeveer 2-3 kg zaad per 100m² nodig. Dus in totaal hebben wij ongeveer 10 kg graszaad nodig.

  Offertes om te zaaien varieerden tussen 2000-3000 euro (frezen, plat leggen, zaaien, bijzaaien en eerste maaibeurt inbegrepen) voor de tuin.

   

  Grasmatten:

   http://www.flowerhouse.be/ 2.1 €/m²

  Led

  In ons nieuw huis zou ik graag wat verlichting in de laminaat inwerken. De led sets bij Gamma en Brico zijn niet echt geschikt hiervoor daar de inbouwdiepte vaak meer dan 3 cm is en dus niet eenvoudig kan ingewerkt worden. Daarnaast ogen deze sets ook niet echt mooi en blijft de keuze beperkt tot fel witte of blauwe leds.

  De volgende producenten hebben wel oplossingen:

  Dan maar eens gekeken hoe sommigen zelf hun verlichting in elkaar steken:


  Ik heb besloten om zelf ook eens enkele superflex leds te bestellen en in te werken in een overtollig stukje laminaat. In een eerste stap zou ik leds van één bepaalde kleur gebruiken. Mocht ik tevreden zijn van het resultaat dan ga ik in de volgende kamer RGB leds installeren met een controller.

   

  Onderdelen die ik nodig heb voor het inwerken van leds van één kleur:

  •  Leds: Naar analogie met het eerste voorbeeld hierboven kies ik voor Superflux leds omwille van hun platte vorm. Ik wens warm-white en vond de volgende prijzen voor 10 stuks:
   • Led1.de:Superflux warm white 2.5 Lumen - 10 pieces  7.99 euro incl verzending
   • ledsee.com: 1.4Lumen: 2.76 euro excl. verzending
   • dotlight.de: Ultrabright warmwhite Super-Flux 4-chip LED 7,67mm with 5mm Dome, 6,5 lm, 120°  : 1.69 euro voor 1 stuk excl verzending
   • Ebay: vele sites met goedkope leds, maar meeste met tamelijk lange verzendtijden

   Uiteindelijk gekozen voor de led1.de site omdat ik dan nog enkele andere leds kan meebestellen die me interesseren zoals de fading leds en een voorbeeldje van de RGB superflex leds om wat mee te spelen.

   Ik heb zeer snel mijn bestelling van led1.de aangekregen net zoals de afdekkapjes van conrad.be.
   Om op zeker te spelen besloot ik om de ledjes in de plinten in te werken zodat ik achteraf nog snel wijzigingen zou kunnen uitvoeren. Het installeren zelf was tamelijk eenvoudig en ik ben zeer tevreden van het uiteindelijke resultaat.
   Ik heb een 12 Volt adapter gebruikt waarop in totaal 9 leds zijn aangesloten. Hiervoor heb ik 3 parallelle kringen van telkens 3 leds gebruikt met een weerstandje voor elke serie van 3 leds.
  From Ledjes

   

  •  

  •  

  Andere blogs

  Hieronder links naar de blogs van familie/vrienden Steven en Tamara in Amerika www.bloggen.be/vdbstetaya Veerle en Thomas in Dubai http://thomasveerle.blogspot.com/

  Fotografie

  Spyware en dergelijke

  De laatste jaren word ik regelmatig gevraagd om iemands computer te onderzoeken omdat deze niet meer naar behoren functioneert. De meestgehoorde klachten zijn dat de computer zeer traag werkt, dat er voortdurend advertenties verschijnen of dat de gebruiker door een provider/vriend op de hoogte werd gebracht dat hij virussen verspreidt. Mijn raad voor dergelijke problemen staat hieronder samengevat (om te vermijden dat ik het nog maar een keer moet herhalen)

  Neem eerst een backup van je belangrijke documenten (op CD, DVD of Externe Harde schijf) of mail ze naar één of ander account waar je ze tijdelijk kan bewaren.

  Download en installeer (en gebruik) Firefox (http://www.mozilla-europe.org/nl/products/firefox/) ipv Internet Explorer. De browser Firefox is volledig gratis en de meeste gebruikers merken weinig verschil op met Internet Explorer. Omdat de meeste spyware specifiek gericht is op Internet Explorer, worden door het gebruik van Firefox de meeste problemen voorkomen. Er zijn sommige sites die specifiek ontwikkeld werden voor Internet Explorer en die niet zo mooi worden weergegeven in Firefox, maar het aantal van dergelijke sites is zeer beperkt.

  Na de installatie van Firefox kan je starten met het echte opkuiswerk:

  -Indien je een virusscanner hebt geinstalleerd, kijk dan of deze nog up to date is en scan je computer. Laat de scanner eventuele virussen verwijderen of in quarantaine plaatsen.

  -Installeer Adaware (http://www.lavasoftusa.com/). Dit programma herkent een heleboel Spyware. Laat het een keer je computer scannen en eventuele spyware verwijderen. Start daarna je computer opnieuw op en laat Adaware opnieuw scannen.

  -Installeer Spybot Search and Destroy (http://www.download.com/Spybot-Search-Destroy/3000-8022_4-10122137.html). Volg dezelfde instructies als voor Adaware.

  Door de combinatie van bovenstaande programma's kan je al de meeste spyware verwijderen. Mocht het hiermee nog niet lukken, dan mag je altijd langskomen.

  Om je computer sneller te maken, kan het ook nuttig zijn om deze af en toe te defragmenteren. Dit zorgt er voor dat grote bestanden weer als één geheel op de harde schijf staan in plaats van verspreid over de hele schijf. Meer informatie over defragmentatie kan je vinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Defragmentatie. Bij windows kan je best defragmenteren door op 'Deze Computer' te klikken, dan met rechts op de letter van je harde schijf te klikken en vervolgens 'Eigenschappen' te selecteren. Vervolgens ga je naar het tabblad 'Extra', waarna je kan kiezen om het defragmenteren uit te voeren.

  Wikipedia

  Eén van de toffere projecten op Internet is de Encyclopedie Wikipedia. Hier vind je een link naar de 1000 onderwerpen die elke plaatselijke variant van Wikipedia zou moeten bevatten. Interessant om eens te bekijken en je algemene kennis wat te verbeteren. De Nederlandse lijst kan je hier vinden

  Nieuwe Site

  Na lang twijfelen tussen verschillende content management systemen (vnl Joomla versus Drupal), heb ik deze week eindelijk definitief gekozen voor Drupal. Het resultaat kan je op deze site zien (voor de geïnteresseerden:ik gebruik de default template 'Garland' van Drupal 5.0 met licht gewijzigde kleuren) . Voor de mensen die nog een Drupal-hosting provider zoeken, ik heb gekozen voor het nederlandse webreus(www.webreus.nl), deze is vrij goedkoop en ik heb er tot nu toe nog niets over te klagen.

  Enkele Drupal-tips (meestal uit de fora gehaald)

  -Wat kan je doen indien je het paswoord bent vergeten van de hoofdgebruiker en de mail-functie is niet correct geinstalleerd (vb bij mijn locale installatie) zodat je geen link kan doorsturen om het paswoord te resetten. Indien je toegang hebt tot de database, kan je het paswoord van de hoofdgebruiker vervangen door de volgende SQL-query uit te voeren:update users set pass=MD5('newpwd') where uid='1';

  -Het is vrij eenvoudig om het default Drupal-logo te vervangen bij het Garland-thema.
  -Indien je nieuwe logo ongeveer dezelfde grootte heeft als het default logo (183 pixels op 82 pixels) kan je eenvoudig via de webinterface de wijzigingen aanbrengen. Meer info hierover staat op http://support.bryght.com/drupal5/uploading-logo

  -Voor meer drastische wijzigingen (grootte locatie e.d.) Open in de directory \themes\garland\color het bestand base.png met je favoriete tekenprogramma en wijzig daar het logo. Indien je het nieuwe logo groter maakt dan het oorspronkelijk was, dan zijn er nog enkele andere wijzigingen noodzakelijk. Vooreerst moet je ook in het bestand color.inc de volgende lijn vervangen:
  'logo.png' => array(593, 29, 146, 109),

  De coordinaten na array duiden de x en y-coordinaat van de linkerbovenhoek van het logo aan en de twee laatste coordinaten de breedte en hoogte ervan.(deze waarden vind je makkelijk terug in je tekenprogramma). Ten slotte heb ik nog enkele wijzigingen aangebracht in style.css om de juiste plaats van het logo te verzekeren. Daarna wijzig je de kleurinstellingen van het Garland thema om de gemaakte wijzigingen te bekijken.

  Inhoud syndiceren