Nieuwe Site

Na lang twijfelen tussen verschillende content management systemen (vnl Joomla versus Drupal), heb ik deze week eindelijk definitief gekozen voor Drupal. Het resultaat kan je op deze site zien (voor de geïnteresseerden:ik gebruik de default template 'Garland' van Drupal 5.0 met licht gewijzigde kleuren) . Voor de mensen die nog een Drupal-hosting provider zoeken, ik heb gekozen voor het nederlandse webreus(www.webreus.nl), deze is vrij goedkoop en ik heb er tot nu toe nog niets over te klagen.

Enkele Drupal-tips (meestal uit de fora gehaald)

-Wat kan je doen indien je het paswoord bent vergeten van de hoofdgebruiker en de mail-functie is niet correct geinstalleerd (vb bij mijn locale installatie) zodat je geen link kan doorsturen om het paswoord te resetten. Indien je toegang hebt tot de database, kan je het paswoord van de hoofdgebruiker vervangen door de volgende SQL-query uit te voeren:update users set pass=MD5('newpwd') where uid='1';

-Het is vrij eenvoudig om het default Drupal-logo te vervangen bij het Garland-thema.
-Indien je nieuwe logo ongeveer dezelfde grootte heeft als het default logo (183 pixels op 82 pixels) kan je eenvoudig via de webinterface de wijzigingen aanbrengen. Meer info hierover staat op http://support.bryght.com/drupal5/uploading-logo

-Voor meer drastische wijzigingen (grootte locatie e.d.) Open in de directory \themes\garland\color het bestand base.png met je favoriete tekenprogramma en wijzig daar het logo. Indien je het nieuwe logo groter maakt dan het oorspronkelijk was, dan zijn er nog enkele andere wijzigingen noodzakelijk. Vooreerst moet je ook in het bestand color.inc de volgende lijn vervangen:
'logo.png' => array(593, 29, 146, 109),

De coordinaten na array duiden de x en y-coordinaat van de linkerbovenhoek van het logo aan en de twee laatste coordinaten de breedte en hoogte ervan.(deze waarden vind je makkelijk terug in je tekenprogramma). Ten slotte heb ik nog enkele wijzigingen aangebracht in style.css om de juiste plaats van het logo te verzekeren. Daarna wijzig je de kleurinstellingen van het Garland thema om de gemaakte wijzigingen te bekijken.

Commentaren

drupal & webreus

Hallo,

ik vond je email-adres niet onmiddelijk maar kunt u mij vertellen hoe u de drupalwebsite daar online geplaatst heeft. Ik heb wat zitten prutsen in drupal en zou hem nu graag online plaatsen bij webreus. heb reeds mijn hostingspakket en domein aangevraagd maar weet nu niet hoe ik mijn drupalsite online kan plaatsen.

Met vriendelijke groeten

Bjorn

het is al weer een tijdje

het is al weer een tijdje geleden dat ik de installatie heb uitgevoerd, maar ik herinner me dat alles tamelijk eenvoudig was en werd uitgelegd op de Drupal website. Ik dacht dat ik eerst de drupal-database had aangemaakt op de server. (via het paswoord dat je krijgt van webreus kan je op een administratiescherm toegang krijgen tot de database) Op de volgende link vind je hoe dit kan gebeuren: http://drupal.org/getting-started/5/install. Daarna heb ik via FTP drupal op de server geplaatst en het installatiescriptje uitgevoerd.